بتن دکوراتیو (بتن استامپی) چیست؟
بتن دکوراتیو (بتن استامپی) در دهه ۷۰ میلادی مطرح و مورد توجه قرار گرفت و سازندگان دریافتند که به راحتی می توانند رضایت مشتریان خود را همزمان بدون افزایش هزینه تامین کنند.
بتن دکوراتیو یا همان بتن تزئینی در واقع یکی از مصالح کاربردی کف صنعتی است که باعث افزایش زیبایی در بخش های مختلف ساخت و ساز می شود، در حالی که این زیبایی تاثیر منفی در میزان و نحوه عملکرد سیستم نخواهد داشت. از بتن های استمپی برای ساخت پیاده روها، کناره استخرها، کف سازی خیابان ها و فضاهای داخلی ساختمان و محوطه ویلا و… قابل استفاده است.
این نوع بتن را بتن طرح دار یا چاپی نیز می نامند، چراکه به وسیله قالب های پلاستیکی و یا مهرهای مخصوص روی سطح ایجاد می شود.
پودر بتن دکوراتیو یا بتن استامپی چه کاربردهایی دارد؟
بتن دکوراتیو از آن جا که از اسمش پیداست، بتنی با خاصیت زیبا سازی و تزیینی می باشد که برای کاربردهای مختلف قابل استفاده است.
قابلیت افزودن رنگ پایه، رنگ های طیف دار، قالب ها و طرح های مختلف و ارائه بافت دلخواه باعث شده است که بتن استمپی از نظر رنگ و ظاهر شبیه سایر مواد طبیعی ساختمانی قابل استفاده باشد، به عنوان نمونه طول عمر بسیار بیشتری از سنگهای کف سازی دارد در حالیکه از نظر ظاهری بسیار شبیه است.
ازجمله کاربردهای دیگر استمپ کانکریت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوشش تزئینی دیوارها و نما در طراحی های مدرن و مینیمال
- استفاده در ساخت المان های دکوراتیو و کاربردی متنوع از جمله سینک های ظرف شویی و روشویی، کانترکابینت ها، ساخت گلدان بتنی و…
- بیشترین کاربرد بتن های دکوراتیو مربوط به استفاده از آن ها به عنوان بتن استامپی برای کف سازی سطوح با طرح ها و شکل ها و رنگ های متنوع در پیاده روها، محوطه باغ ها، پارک ها، پارکینگ ها و… می باشد.
مزایای استفاده از بتن استامپی چیست؟
۱- دوام و مقاومت بالا در برابر نیروهای فشاری و سایش هم چون بتن
۲- یکپارچه گی و زیبایی نهایی کار
۳- ارزان و مرقون به صرفه نسبت به استفاده از سایر مصالح زیبا سازی
۴- عدم محدودیت اجرایی در مکان ها یا آب و هوای متنوع
۵- اجرای سریع و آسان
۶- تنوع در رنگ بندی و اشکال اجرایی
آیا بتن دکوراتیو معایبی هم دارد؟
به طور کلی نمی توان معایب چندانی برای بتن استامپی یا همان بتن منقش بر شمرد، عمده معایب آن را می توان نیاز بتن استامپی به اصلاح سطوح و زیرسازی آن، ازجمله سابیدن و صیقل دادن و استفاده از اسید های مخصوص با توجه به طرح و نوع پروژه دانست، که قاعدتاً برای تمام سطوح دیگر نیز یک نیاز عمده محسوب می شود.
مشخصات بتن دکوراتیو ژیکاوا
نحوه اجرای بتن دکوراتیو کف
برای اجرای بتن دکوراتیو کف (بتن استامپی) در درجه اول نیاز به بتن های آماده رایج ساختمانی هست، با توجه به نوع اجرا و نیاز می توان به بتن انواع مواد افزودنی بتن از جمله فوق روان کننده ها، ضد یخ، انواع واترپروف و رنگدانه های معدنی را نیز اضافه کرد.
در مرحله بعد فرآیند بتن ریزی کف به صورت رایج و معمول پس از قالب بندی های لازم به ضخامت مورد نظر صورت می گیرد.پس از گیرش اولیه سیمان و سخت شدن آن (در حدی که پا در بتن فرو نرود و صرفا رد پا روی بتن بماند) پودر سخت کننده (هاردنر) را به رنگ دلخواه روی بتن می ریزیم و توسط ماله پروانه ای پرداخت می نماییم تا مواد پودری به خورد شیره بتن رفته و لایه ای سخت در سطح کار به دست آید.
در مرحله بعد پودر جدا کننده رنگی (ریلیز) را روی سطح می پاشیم و توسط مهر ها و قالب های مورد نظر طرح دلخواه را روی سطح اعمال می کنیم.
در مرحله آخر در صورت نیاز به سطحی براق و صیقلی می توان توسط اسید رقیق شده سطح را کاملا اسید شویی نمود.
سوالات متداول درباره بتن استامپی
قسمت عمده هزینه های بتن مربوط به پیاده سازی و کیفیت زیر سازی آن است متاسفانه عامل های مختلفی در تعیین قیمت میسر هستند از جمله تفاوت قیمت رنگ های مورد استفاده، کیفیت اجرا و هزینه دستمزد لذا با توجه به اینکه این مطلب به صورت عمومی مطرح شده است نمی توان قیمت دقیقی برای آن مشخص کرد ولی در مقام مقایسه با توجه به کیفیت مشابه هزینه تمام شده بتن استامپی با در نظر گرفتن طول عمر و هزینه نیروی انسانی، از راهکارهای مشابه به صرفه تر خواهد بود.
پروسه استفاده از بتن استامپی چندان پیچیده نیست ولی برای ایجاد کار با کیفیت مناسب حتما باید از نیروی کار متخصص و کارآزموده استفاده کرد که از نظر زیبایی بتوان به کیفیت مناسبی دست یافت.
در مقایشه با موارد مشابه بتن استامپی در صورت استفاده از مواد مناسب مدتها قابل استفاده بود و طول عمر زیادی دارند علاوه بر آنکه در مقابل عوامل محیطی و فرسایشی هم بسیار مقاوم خواهند بود.