ملات آماده چیست و ۵ مزیت استفاده از انواع ملاتهای آماده
اجزای اصلی ملات های آماده کارگاهی عبارتند از سیمان، ماسه و یا گچ. این مواد در روش سنتی با نسبت های مختلف با هم مخلوط می شوند و ماده ای خمیری، نرم و چسبناک تولید می گردد که در نمای داخلی و خارجی ساختمان ها مصرف می گردد.
ملات با عنوان چسب ساختمانی نیز شناخته می شود و برای اتصال و چسباندن اجزای ساختمان از آن استفاده می گردد.
در ادامه بخوانید (فهرست مطالب)
ملات آماده چیست؟
ملات در ساختمان سازی جزو یکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین مواد بوده و در هر نوع ساخت و سازی به تواتر مورد استفاده و بهره برداری های گوناگون قرار می گیرد، از پر کردن فضاهای خالی گرفته تا چسباندن دیوارها و…
ملات ها در ساختمان سازی سنتی، تنوع محدودتری داشته و از ترکیب میزان دلخواه از مواد اولیه و با استفاده از نیروی کار انسانی ساخته می شدند. عدم وجود دستور العمل مشخص در ساخت و اجرا، باعث کاهش کیفیت نتیجه کار می شد.
به جهت رفع خطا و مشکلات متعدد روش های سنتی اختلاط مواد اولیه ملات، و با هدف افزایش سرعت اجرا و بهبود خواص ملات، روش های جدیدی برای تولید ملات خشک آماده در اروپای غربی استفاده شد.
لذا با توجه به اهمیت زمان بندی، کیفیت و افزایش دقت واحدهای نظارتی در ساخت و سازها، استفاده از ملاتهای آماده که تا حدامکان هزینه نیروی انسانی در پروسه ساخت ملات، حذف خطاها و سلایق شخصی را از بین برده، توانسته است به سرعت، مورد اقبال عمومی قرار گیرد.
امروزه در ساخت و سازها، از نوع کوچک و ساده گرفته تا پروژه های تجاری و بزرگ، استفاده از انواع ملات آماده، بسیار رایج و کاربردی است.
مزایای استفاده از ملات آماده
- برخی از مشکلاتی که با استفاده از ملات های آماده در صنعت ساختمان، رفع شده اند:
کاهش هزینه آماده سازی و استفاده از محصول با توجه به حذف خطاهای انسانی. - رعایت استانداردها و بررسی دقیق طرح اختلاط که قاعدتاً در محیط کار کارگاهی میسر نیست.
- اطمینان از کیفیت نهایی، در صورت تهیه محصول از شرکتهای معتبر.
- سهولت استفاده و وجود شیوه نامه های دقیق اجرایی.
- حذف هزینه های مربوط به جمع آوری نخاله های ساختمانی و زوائد ساخت ملات.
انواع ملات آماده
با توجه به کاربردهای مختلف ملات در ساخت و ساز، قاعدتاً تولید محصولات متنوع در این حوزه توسط سازندگان صنایع شیمیایی ساختمان، اجتناب ناپذیر خواهد بود.
انواع ملات آماده عبارتند از: گروت ها، بتن خشک ژیکاوا، انواع ملات ترمیم کننده بتن، انواع ملات آب بندی و انواع ملات نفوذگر و ملات های بندکشی (پودر بندکشی) که در ادامه به شرح هر یک میپردازیم.
۱: گروت ها
گروت ها جزو یکی از پرکاربردترن نوع ملات آماده مورد استفاده در صنعت ساختمان است که با توجه به کیفیت مواد اولیه مورد استفاده برای رده گسترده ای از کاربردهای عمومی به عنوان جایگزین ملات ماسه سیمان گرفته تا ماهیچه کشی ها و پر کردن فاصله ها و کارهای تعمیراتی غیر تخصصی مورد استفاده دارد.
۱-۱: ژیکا گروت یک
ملات آماده Zhika Grout 1 محصولی با انبساط کنترل شده و مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالا، دارای حد مناسبی از انبساط به منظور پر کردن درزها و شکاف های خالی، میزان روان روی مناسب جهت کاربردهای مورد نظر.
۱-۲: ژیکا گروت دو
ملات آماده با قابلیتهای مشابه “گروت یک” ولی با مقداری افزایش در میزان مقاومت و میزان انبساط بسیار جزیی برای کاربرد در مواردی که نیاز به انبساط نبوده و در مقابل مقاومت بیشتری مورد نیاز است.
ژیکا گروت دو در مقابل ژیکاگروت یک، از مقاومت سایشی بالاتری برخوردار است و برای کار در کف و مواردی که در معرض سایش هستند بسیار مناسب است.
۱-۳: ژیکا گروت NG700
یکی از پرکاربردترین گروت ها از انواع ملات های آماده، گروتهای روان و با قابلیت روان روی بالاست که برای کاربردهایی که نیاز به ملات های سیال می باشد، استفاده خواهند شد، این رده از گروت ها در مواردی همچون نصب ماشین آلات صنعتی در صنایع سنگین و کارخانه جات مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به مقاومت بالا که در حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است آن را به محصولی جذاب و قابل اطمینان خصوصا در ساختمان سازی تبدیل کرده است.
۱-۴: ژیکا گروت NG1000
گروت ۱۰۰۰ ژیکاوا نیز مشابه گروت ۷۰۰ می باشد و یکی از محصولات ملات آماده ژیکاوا ژیکاوا قرار می گیرد با این تفاوت که با توجه به مقاومت بسیار بالاتر آن، می تواند در صنایع خاص با کاردهای ویژه مانند نصب ماشین آلات خاص و فوق سنگین و بیس پلیتهای بزرگ، با اطمینان خاطر مورد استفاده قرار گیرد، این گروت با مقاومتی نزدیک به ۱۱۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع، جزو برترین گروتها در حوزه ساختمان سازی و نمونه ای کم رغیب می باشد.
ببینید: مشخصات انواع گروت ژیکاوا
۲: بتن خشک ژیکاوا
یکی از جدیدترین محصولات ژیکاوا در حوزه ملاتهای آماده محصولی با نام تجاری بتن خشک می باشد، در ترمیم سازه ها و مواردی که نیاز به بتن های خودتراکم است و امکان ساخت آن در محل کارگاه پرهزینه است و یا با توجه به مقدار مصرف مقرون به صرفه نیست، می توان از این محصول که مزایای زیر را دارد استفاده کرد:
- امکان تولید و مصرف به صورت محدود و با توجه به میزان نیاز
- عدم نیاز به استفاده از تراک میکسر در پروژه هایی که سختی دسترسی یا محدودیت ترافیکی دارند
- آماده سازی با استفاده از میکسرهای کوچک و بدون نیاز به تجهیزات خاص
- عدم نیاز به روان کننده و سایر افزودنیهای بتن
- آماده سازی تنها با استفاده از آب و شن
- رسیدن به مقاومت بالا و حذف خطاهای انسانی و عدم نیاز به نظارت در طرح اختلاط
۳: ملاتهای ترمیم بتن
عدم استفاده از افزودنی های مجاز بتن، مانند انواع روان کننده های استاندارد، روغن قالب و مواردی همچون طرح اختلاط نامناسب، عدم ویبره صحیح و… منجر به کاهش طول عمر بتن و مواردی همچون کرمو شدن و نمایان شدن میلگردها و… در بتن خواهد بود، لذا در این فاز به جز استفاده از ملات مناسب و با دوام، راهکاری وجود ندارد. ملات های ترمیم کننده بتن، بسته به سبک و روش کاربرد به دسته بندی های زیر تقسیم می شوند:
۳-۱: سمنتکس C
این ملات آماده ترمیم کننده بتن از نوع F اندکی درشت دانه تر بوده و می تواند برای ترمیم های عمیق تر مورد استفاده قرار گیرد، عموما برای ترمیم بتن در عمق بیش از یک سانتیمتر مورد استفاده خواهد داشت.
۳-۲: سمنتکس F
ملات آماده Cementex F نوع نرم دانه ملات ترمیم بتن میباشد و تا حد زیادی کارپذیرتر بوده و می تواند برای ترمیم های زیر ۱۰ میلیمتر استفاده شود، نتیجه کار سطحی صاف و زیبا خواهد بود که برای استفاده در بتن های اکسپوز می تواند بسیار مورد استفاده قرار گیرد.
۳-۳: پلی تکس
این ملات، بسیار ایده آل برای خرابی های و کرمو شدگی های عمیق، در معرض عوامل جوی نامساعد و خورندگی و مواردی است که در روی سقف، ستون و سایر قسمتهایی است که ممکن است به دلیل مکان دسترسی سخت داشته و سایر ترمیم کننده ها در چسبندگی به آنها دچار مشکل شوند.
لازم به ذکر است که برای ساخت ملاتهای ترمیم کننده بتن، لزوم رعایت دستورالعمل نحوه ساخت، میزان مصرف آب، روش اختلاط و … باید به دقت برای رسیدن به نتیجه نهایی مورد توجه قرار گیرد.
ببینید: انواع ملات ترمیم بتن ژیکاوا
۴: ملاتهای آب بندی
با توجه به سختی های استفاده از عایق های سنتی مانند قیر و ایزوگام و سایر روشهای مرسوم، با توجه به مشکلات زیادی که روش های آب بندی سنتنی دارند؛ مدتهاست که استفاده از روش های جایگزین ایزوگام برای آب بندی مورد توجه قرار گرفته است.
مشکلات استفاده از روش های سنتی آب بندی عبارتند از:
- وابستگی زیاد به نیروی انسانی جهت استفاده از قیرگونی
- هزینه های جانبی بالای قیرگونی مانند نیاز به استفاده از گرمایش، تجهیزات محافظتی، سختی نظافت در محیط استفاده و …
- در بسیاری موارد نیاز به استفاده از یک لایه واسط مانند رابیتس بندی و … برای اعمال لایه نهایی مانند کاشی و . . . باید انجام شود.
- عدم امکان استفاده در برخی موارد مانند فشار منفی ها
۴-۱: ژیکابام
ژیکابام یک ملات آماده پودری و پایه سیمانی با قابلیت آب بندی، محصولی ایده آل با دانش فنی و مواد اولیه شرکت واکر آلمان (Wacker) است.
برخی ویژگی های بی نظیر ملات خشک آماده ژیکابام عبارتند از:
- دوام بالا
- کاربرد راحت و آسان
- قابل اجرا بر روی تمام سطوح، حتی کاشی و سرامیک و سطوح فلزی
- امکان استفاده به عنوان چسب جهت چسباندن قطعات بتنی و ….
- جهت آب بندی استخرها، سرویسهای بهداشتی و حمام
- تنوع رنگی با هدف استفاده از ژیکابام به عنوان رنگ و عایق همزمان در استخرها و دیواره های جانبی
- رنگ پایدار در مقابل اشعه آفتاب با توجه به استفاده از پیگمنت های معدنی
- دارای تاییدیه ستاد نانو و نوع آنتی باکتریال و کاهش رشد میزان جلبک روی سطوح به خصوص در شمال کشور
- مقاوم در مقابل خوردگی آب و املاح شیمیایی
- قابل استفاده روی گچ
- عدم پوسته شدگی و پایداری بالا در فضای باز
ببینید: مواد آب بندی ژیکاوا
۵: ملاتهای نفوذگر
این رده از محصولات جزو ملاتهای آماده ای هستند که با استفاده روی سطح بتنی و سیمانی با نفوذ در دیواره می تواند در ترکیب با آهک آزاد بتن واکنش نشان داده و اقدام به بستن و کریستاله کردن لوله های موئیینه در بتن کرده و در نهایت به یک سطح آب بند خواهیم رسید، این رده از ملاتها برای بسیاری موارد که امکان دسترسی به سطح طرف دیگر میسر نمی باشد، می تواند به عنوان تنها راه حل مورد استفاده قرار گیرد.
البته باید در نظر داشته باشیم که آب بندی با ملاتهای نفوذگر علاوه بر نیاز به دانش فنی، جزییات بسیار زیادی در نوع اجرا و نیاز به تجربه و استفاده از مشاورین مجرب خواهد داشت.
۶: پودرهای بندکشی (ملات آماده بندکشی)
بندکشی در ساختمان هم به لحاظ زیبایی و هم از نظر نظافت یکی از مهمترین ارکان است، در بندکشی سنتی که با سیمان و پودر خاک سنگ و برخی مواد رنگی انجام می شد، با سطوحی مواجه بودیم که با توجه به استفاده از حجم زیاد آب جهت ایجاد روان کنندگی، پس از خشک شدن، سطح بندها دچار فروفتگی شده و به محلی جهت تجمع آلودگی و جرم تبدیل می شد، به تدریج و با انجام شستشو، این بندها نیز خالی شده و منجر به تجمع آب در زیر سطح شده و با ایجاد بوی نامطبوع سبب بروز مشکل برای کاربر بود.
پودربندکشی با نام تجاری ژیکاپوند یکی از انواع ملات آماده بندکشی است که می تواند به سادگی جهت آب بندی سرویسها، آشپزخانه، حمام و… مورد استفاده قرار گیرد.
مزایای استفاده از ژیکاپوند، پودر بندکشی استاندارد ژیکاوا:
- عدم نیاز به آب فراوان جهت ایجاد روانی در بندکشی و در نتیجه عدم افت سطح پس از خشک شدن
- تنها پودر بندکشی دو کاربرده با قابلیت استفاده در دیوار (با حدود ۲۰% آب) و در کف (با حدود ۳۰% آب)
- ارائه در قالب ۵۰ رنگ متفاوت و پایدار در معرض تابش خورشید و حتی فضای آزاد
- مقاوم در برابر مواد شوینده
- آنتی باکتریال و حذف باکتری و عوامل بیماری زا خصوصا در نقاط حساسی مانند سرویسها و…
- به عنوان تنها پودربندکشی استاندارد که با توجه به عدم جمع شدگی و ترک خوردگی، از تجمع جرم و آلودگی در بندها اجتناب خواهد شد (مطابق استاندارد ملی ایران).
ببینید: پودر بندکشی ژیکاپوند
سوالات متداول در خصوص ملات آماده:
ملات آماده محصولی است که با ترکیب سیمان، سنگدانه و مواد افزودنی دیگر در کارخانه تولید می شود.
محصولات مختلف ژیکاوا در دسته ملات های آماده قرار می گیرند که عبارتند از:
گروت ها، ملات های ترمیم بتن، چسب های ساختمانی، پوشرنگ ها و پودرهای بندکشی ژیکاوا