با پیشرفت روز افزون صنعت ساختمان سازی، استفاده از کاشی و سرامیک و محصولات مربوط به آن ها جایگاه ویژه ای در این صنعت پیدا کرده است. امروزه روش سنتی نصب کاشی که در واقع همان مخلوط سیمان با ماسه بوده جای خود را به استفاده از چسب کاشی و سرامیک داده است. در این مقاله از سایت ژیکاوا، به معرفی انواع چسب کاشی، مزایای استفاده از چسب کاشی، معرفی چسب کاشی مرغوب و مزایای استفاده از چسب کاشی خواهیم پرداخت.
چسب کاشی و سرامیک چیست؟
چسب کاشی و سرامیک، نوعی سیمان غیر آلی پلیمری است که دارای چسبندگی بسیار بالا و قابلیت سازگاری با زیر ساخت های مختلف می باشد. چسب کاشی و سرامیک انواع مختلفی دارد که می توان به دو نوع پر مصرف پودری و خمیری آن اشاره کرد.
این چسب ها علاوه بر چسباندن کاشی و سرامیک به سطوح هموار، قابلیت چسباندن کاشی روی کاشی را نیز دارند.
چسب کاشی یا چسب سرامیک و اسلب، رده ای از چسب های ساختمانی است که در ساخت یا بازسازی ساختمان، به منظور افزایش امنیت و اطمینان از دوام و چسبندگی بالا مورد استفاده قرار می گیرد. از چسب کاشی می توان در کف یا دیواره ساختمان، سرویس های بهداشتی، استخرها و سونا و جکوزی یا در نما سازی استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: چسب کاشی چیست
انواع چسب کاشی و سرامیک با توجه به کاربرد آنها
- چسب کاشی ضد آب
- چسب کاشی مقاوم در برابر گرما
- چسب کاشی اپوکسی
۱- چسب کاشی ضد آب
این نوع چسب ها هنگامی مورد استفاده قرار میگیرند که اتصال در مکانی می باشد که اغلب در معرض آب و رطوبت است، همچون آشپزخانه یا حمام.
اگر می خواهید در مورد چسب کاشی ضد آب بیشتر بدانید، این مقاله ژیکاوا را از دست ندهید: مزایا و کاربرد چسب کاشی ضد آب
۲- چسب کاشی مقاوم در برابر گرما
این چسب ها هنگامی که کاشی کاری در مکانهای در معرض آتش نیاز است، مورد استفاده قرار میگیرد. به این دلیل که دمای بالا میتواند به چسب های عادی آسیب برساند، باید از چسب مقاوم در برابر گرما استفاده شود.به هیچ عنوان نباید از مواد آلی در مواقع با دمای بالا استفاده کرد. برای کاشی کاری به چسبی از نوع نازک که توانایی مقاومت در دمای بالای ۴۰۰ درجه فارنهایت را داشته باشد نیاز است.
۳- چسب کاشی اپوکسی
این نوع چسب برای موارد کاربردی بسیاری که کاشی کاری در معرض رطوبت، حملات شیمیایی و یا ترافیک سنگین مکرر می باشد، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.چسب های کاشی و سرامیک اپوکسی برای توانایی بالا برای فراهم آوردن اتصال با مقاومت قابل توجه برای کاشی کاریهای عمودی و افقی داخلی همراه با مقاومت زیاد در برابر دماهای بالا و انقباض در کنار، در زمان نگه داری شناخته شدهاند.
این نوع چسب برای نصب انواع مختلف مصالح همچون سرامیک، سنگ معدن، چینی، گرانیت، تخته سنگ، موزاییک با نمای مرمر و کاشی های سنگی حساس به رطوبت مورد استفاده قرار میگیرد. به علاوه چسب های اپوکسی برای مکانهایی به کار میرود، که معمولا نیاز به استفاده از مواد شیمیایی شوینده دارند.
انواع چسب کاشی به لحاظ رنگ و حالت فیزیکی
- چسب کاشی پودری
- چسب کاشی خمیری
- چسب کاشی سفید
- چسب کاشی خاکستری
۱- چسب کاشی پودری
معمولا چسب کاشی به صورت پودر آماده، عرضه می شود، تا تنها با افزودن آب به آن و استفاده از ماله های دندانه ای استفاده شوند.
۲- چسب کاشی خمیری
چسب کاشی خمیری نیز در بازار موجود است که به دلیل طول عمر کوتاه و نگهداری سخت به کیفیت چسبهای کاشی پودری تولید نمی شود.
تفاوت چسب کاشی پودری و خمیری
از نظر کاربرد هیچ تفاوتی بین چسب کاشی خمیری و پودری وجود ندارد و میزان مرغوبیت چسب و کیفیت آن ارتباطی به خمیری یا پودری بودن چسب، ندارد.
برخی کاربران نوع خمیری را به دلیل سهولت استفاده، انتخاب می کنند ولی عموماً انتخاب چسب های کاشی پودری انتخابی حرفه ای تر است.
تفاوت چسب کاشی سفید و خاکستری
نوع دیگر اختلاف ظاهری چسب های کاشی، در رنگ خاکستری و سفید آن است. به دلیل مشکل در ساختار برخی کاشی ها و احتمال کدر شدگی و تغییر رنگ در مجاورت ملات یا چسب کاشی خاکستری، برخی کاربران و اساتید فن، استفاده از چسب کاشی سفید را توصیه می کنند، ولی در کاشی های با کیفیت که مشکل “استاندارد پشت نمایی” ندارند و احتمال تغییر رنگ در آنها وجود ندارد، می توان با اطمینان خاطر از چسب خاکستری استفاده کرد.
برخی اساتید توصیه می کنند که به دلیل سهولت بندکشی و عدم ترکیب رنگ تیره چسب کاشی با رنگ روشن بندکشی، از چسب کاشی سفید استفاده شود. این مشکل با استفاده از پودر بندکشی استاندارد، به راحتی قابل حل است. پیشنهاد ما استفاده از پودر بندکشی ژیکاپوند می باشد.
مزایا و معایب چسب کاشی پودری
- حمل و نقل و نگهداری آسان و به صرفه.
- هزینه مقرون به صرفه.
- یکی از معایب چسب کاشی پودری این است که اگر این چسبها در معرض هوای آزاد قرار بگیرند به مرور فاسد میشوند و نمیتوان دیگر از آنها استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: مزایا و موارد استفاده از چسب کاشی پودری
مزایا و معایب چسب کاشی خمیری
- مزیت چسب های خمیری فقط در سهولت استفاده آن برای کارهای تعمیراتی کوچک و در مقیاس کم و خانگی می باشد.
- احتمال خرابی چسبهای کاشی خمیری به دلیل طول عمر کوتاه و خشک شدن در اثر صدمه به بسته بندی بسیار بالاست.
- حمل و نقل آنها در مصارف با حجم بالا مقرون به صرفه نیست.
- با توجه به وجود آب در ترکیب این چسبها بهای تمام شده آنها در مقایسه با چسب پودری بالاتر خواهد بود.
مزایای استفاده از چسب کاشی و سرامیک
در دنیای ساخت و ساز جدید سرعت در کنار کیفیت دو فاکتور بسیار مهم در نظر هر سازنده و اولویت هر شرکتی است که همواره باید با زمان در رقابت باشد.
استفاده از چسب های کاشی استاندارد و مرغوب می تواند مزایای زیر را به دنبال داشته باشد: افزایش مقاومت در مقابل رطوبت خصوصا در سازه های استخری، سونا و جکوزی و فضاهای باز، عدم لق شدگی زیر کار در طول زمان، اطمینان از نصب اسلب های سایز بزرگ بر روی دیوار و کف (که قطعه بدون چسب کاشی مرغوب امکان پذیر نمی باشد.)
چسب کاشی و سرامیک از استحکام و دوام بسیار بالاتری نسبت به روش سنتی برخوردار هستند. استفاده از چسب کاشی و سرامیک علاوه بر استحکام، فضای کار شده را تمیز تر و مرتب تر ارائه می دهد و جلوه ی بسیار زیبا تری دارد.
استفاده از چسب کاشی و سرامیک، نیاز به تخصص خاصی نداشته و استفاده راحت تری دارد ولی به کارگیری آن مستلزم رعایت نکات مهمی است.
به عنوان مثال در استفاده از روش های سنتی، در صورتی که نسبت میزان سیمان و ماسه رعایت نشود، مایع دچار سستی شده و در ادامه شاهد لق شدن و یا حتی افتادن کاشی ها خواهیم بود. با استفاده از چسب کاشی و سرامیک ژیکاوا می توان به راحتی و با سرعت بالاتری کاشی کاری را بدون داشتن دغدغه استحکام و قدرت چسبندگی کاشی ها و یا دوام آن ها انجام داد.
از دیگر مزایای استفاده از چسب های کاشی و سرامیک می توان به تمیزی کار انجام شده اشاره کرد. با استفاده از چسب های کاشی و سرامیک دیگر خبری از کثیف کاری های معمول در کاشی کاری نخواهد بود و مصرف این محصولات دقت در و سرعت کار را به طور چشمگیری بالاتر خواهد برد.
نیازی به کندن کاشیهای قدیمی و ساخت ملات وجود ندارد و به همین دلیل، نیروی کار کمتری احتیاج خواهید داشت؛ از طرفی استفاده از نیروی کار کمتر هزینهها را کاهش میدهد. در بازسازی، تعمیر یا تعویض کاشیها، استفاده از چسب کاشی، گزینه مناسبی است و سرعت اجرا را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
استفاده از انواع چسب های کاشی و سرامیک بسیار راحت است و تنها بعد از افزودن مقداری آب به آن ها آماده می شوند.
ایجاد کمترین مقدار گرد و غبار و آلودگی در کار نسبت به روش های سنتی. در استفاده از چسب کاشی، نیازی به خیس کردن کاشی ها و سرامیک ها نیست.
مزیت دیگر استفاده از چسب کاشی سرعت نصب کاشی است، به گونه ایی که بعد از ریختن چسب ها روی سطح مورد نظر توسط ماله شانه ایی، میتوانید به مساحت یک متر مربع کاشی یا سرامیک را در کنار یکدیگر قرار دهید.
بدیهی است که در فرایند کاشی کاری و بهره مندی از مزایای آن باید از چسب کاشی و سرامیک مرغوب استفاده کرد. چسب های کاشی و سرامیک ژیکاوا بسیار مناسب بوده و از قدرت چسبندگی و مقاومت زیاد و ماندگاری بالایی برخوردار هستند. برای اطلاع از قیمت و خرید چسب کاشی ژیکافیکس و سرامفیکس کلیک نمایید.
کاربرد چسب کاشی
از چسب کاشی به منظور ایجاد یک اتصال مستحکم بین دو کاشی و یا کاشی با سطح، به منظور اجتناب از جابجایی و اطمینان از عدم کنده شدن، مقاومت در برابر رطوبت، تغییرات دمایی و تاثیرات محیطی، استفاده می شود. از چسب کاشی می توان به منظور چسباندن تایلهای سرامیکی، انواع آجرها، سنگهای طبیعی و همچنین آجر و موزائیک برای فضای داخلی و خارجی ساختمان استفاده کرد.
نکات مهم هنگام انتخاب و خرید چسب کاشی
فارغ از نوع رنگ بندی، جنس پودری یا خمیری محصول و هر مورد دیگری، مهمترین عامل در استفاده از چسب کاشی دقت به نشان استاندارد محصول و اطمینان از صحت استاندارد آن است.
از آنجاییکه چسب کاشی جزو رده ای از محصولات دارای استاندارد اجباری می باشد، استفاده از چسب کاشی استاندارد جزو ملاکهای اصلی انتخاب نوع چسب می باشد، لذا حتما در هنگام خرید از وجود نشان استاندارد و معتبر بودن شناسه استاندارد محصول اطمینان حاصل کنید.
چسب کاشی خوب لزوماً باید دارای نشان استاندارد معتبر از اداره استاندارد ملی ایران باشد و خریدار باید با ارسال کد شناسه استاندارد به سرشماره ۱۰۰۰۱۵۱۷ از اعتبار و صحت نشان استاندارد اطمینان حاصل کنند.
معیارهایی که در ارزیابی و ارائه نشان استاندارد به چسبهای کاشی مورد استفاده هستند در ادامه مطرح شده اند.
برخی از علائم اختصاری پر کاربرد در استانداردها و معنای آن:
- حرف C در استاندارد چسب کاشی: به معنی پایه سیمانی بودن چسب است که چسبهای پایه سیمانی به صورت پودری ارائه می شوند
- حرف D در استاندراد چسب کاشی: به معنی خمیری بودن چسب است که بر پایه رزین تولید می شوند.
- عدد ۱ در استاندارد چسب کاشی: به معنی چسب نرمال تعریف شده است.
- عدد ۲ در استاندراد چسب کاشی: به معنی چسب کاشی تقویت شده می باشد.
- حرف E در استاندارد چسب کاشی: به معنی زمان باز گسترش یافته است به این مفهوم که فرصت کافی جهت استفاده از چسب را به صورت کافی به کاشی کار و کاربر خواهد داد.
در انتخاب چسب کاشی علاوه بر فاکتور قیمت، توجه محل استفاده نیز بسیار مهم است به عنوان مثال برای اماکن سرپوشیده و به دور از رطوبت استفاده از ژیکافیکس ۴۰۰۰ توصیه می شود، ولی برای فضاهای باز و مرطوب استفاده از ژیکافیکس ۶۰۰۰ و سرامفیکس بسیار عالی خواهد بود.
علاوه بر این موارد استفاده از پودر بندکشی مناسب در کنار کیفیت چسب کاشی نه تنها عامل بسیار مهمی در زیبایی نهایی کار است، بلکه می تواند با کاهش جذب آلودگی و جلوگیری از ورود مواد شوینده به زیر کار باعث افزایش طول عمر نیز باشد.
باید دقت داشت با توجه به عدم جذب آلودگی از طریق لعاب کاشی و سرامیک، در صورت استفاده از پودر بندکشی آنتی باکتریال ژیکاپوند برای محیط های حساس مانند بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز آموزشی و عمومی و حتی سرویسهای خانگی و اداری، از عدم وجود و حذف عوامل بیماری زا اطمینان داشته و سلامتی را در کنار زیبایی و طول عمر برای عزیزان به همراه آورد.
ویدئو انتخاب و خرید بهترین چسب کاشی
چرا باید از چسب کاشی استاندارد استفاده کنیم
استفاده از چسب کاشی استاندارد نه تنها ضمانت طول عمر و کیفیت کار است بلکه مزایای بیشماری به دنبال دارد که در ادامه به صورت خلاصه ذکر شده است:
- ۱- سرعت کاری بالاتر در صورت آماده بودن زیر کار خصوصا روی سطوح دیوارها
- ۲- آبگریز بودن و پایداری در مقابل رطوبت بسیار ایده آل در فضاهای مرطوب
- ۳- مقاومت در مقابل تغییر و نوسانات دمایی در محیط ها و جغرافیای گرم و سرد
- ۴- اجرای تمیز تر کار و امکان بندکشی آسانتر در طول دوره
- ۵- امکان نصب کاشی بر روی کاشی قدیمی بدون نگرانی بابت چسبندگی و کنده شدن در طول زمان در صورت کیفیت چسب
- ۶- عدم نیاز به تخریب زیر کار برای تغییر کاشی کاری های قدیم
- ۷- ضخامت پایین در حد کمتر از یک سانتیمتر با توجه به اولویت استفاده مفید از فضا در سازه های مدرن
- ۸- بهای تمام شده کمتر با توجه به حذف هزینه های جانبی مانند تخریب و دستمزد اجرا و حمل نخاله ها و…
- ۹- کاهش چشم گیر در وزن سازه
بایستی در نظر داشت که در برخی موقعیت ها مانند سونا و جکوزی و نصب اسلب بر روی دیوارها نه تنها استفاده از ملات به عنوان روش سنتی میسر نیست بلکه صرفا با توجه به حساسیت کار و نوسانات دما، بایستی از چسب کاشی واتر پروف و استاندارد استفاده کرد.
انواع چسب کاشی، سرامیک، سنگ و اسلب ژیکاوا
در میان انواع مختلف چسب های ساختمانی ژیکاوا، می توان به محصولات ژیکافیکس (در ۳ نوع مختلف) و سرامفیکس اشاره کرد.
- ژیکافیکس A-۲۰۰۰: مخصوص سنگ و سرامیک کف
- ژیکا فیکس A-۴۰۰۰: مخصوص سرامیک گرانیتی و کاشی دیوار
- ژیکافیکس A-۶۰۰۰: مناسب نصب انواع کاشی و اسلب در کلیه سطوح داخلی و خارجی در دو رنگ سفید و خاکستری.
- سرامفیکس: چسب صادراتی کاشی و اسلب و سنگ، دارای نشان استاندارد و در دو رنگ سفید و خاکستری، مناسب نصب همه نوع کاشی و سرامیک در کلیه سطوح داخلی و خارجی و محیط های بسیار گرم یا سرد، محیط های مرطوب و خورنده و سواحل شمالی و جنوبی ایران.
چسب کاشی واترپروف (ضد آب) و چسب کاشی استاندارد ژیکاوا
از بین محصولات چسب کاشی ژیکاوا، ژیکافیکس A-6000 در برابر آب و رطوبت، مقاوم است ولی محصول سرامفیکس، یک محصول صادراتی و با کیفیت تر است و از هر دو محصول می توان به منظور استفاده در فضای باز، فضاهای مرطوب و سونا و جکوزی به راحتی و با اطمینان استفاده نمود و هر دو محصول، در دسته چسب کاشی واترپروف قرار می گیرند.
هر دو محصول ژیکافیکس A-6000 و سرامفیکس دارای استاندارد هستند.
خرید انواع چسب های ساختمانی ژیکاوا
ژیکاوا، تولید کننده انواع چسب های ساختمانی با کیفیت و مرغوب
ویدئو مراحل تولید و تست انواع چسب کاشی ژیکاوا
و نحوه عمل آوری و استفاده از چسب کاشی
آیا چسب کاشی ضد آب است؟
بله، اگر از چسب با کیفیت استفاده شود، با توجه به وجود سیمان و پلیمرهای شیمیایی و برخی افزودنی ها در ترکیب این چسب، نه تنها در مقابل رطوبت پایدار است، بلکه در صورت لزوم می تواند برای آب بندی هم مورد استفاده قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: مزایا و کاربرد چسب کاشی ضد آب
بهترین چسب کاشی ضد آب
در ببین محصولات چسب کاشی ژیکاوا، بهترین و با کیفیت ترین چسب کاشی، سرامفیکس است که با داشتن نشان استاندارد به منظور رقابت با محصولات اصیل وارادتی تولید و توصیه می شود، و با هدف صادرات تولید شده است، از چسب سرامفیکس می توان برای هر نوع سنگ و اسلبی با هر ابعادی استفاده کرد.
نحوه استفاده از چسب کاشی پودری
عموما میزان مصرف چسب کاشی با توجه به سلیقه و تجربه کاشی کار و میزان صافی و تراز بودن سطح زیر تعیین می شود، ولی از نظر میزان مورد نیاز برای رسیدن به چسبندگی مورد نظر ضخامتی نزدیک به ۳ تا ۵ میلیمتر کفایت خواهد کرد.
در استفاده از چسب های کاشی ژیکاوا سعی شده است دستور العمل صحیح استفاده پشت بسته بندی ها درج شود ولی عموماً با افزودن حدود ۳۰% آب و مخلوط کردن آن به خمیری یکنواخت دست خواهیم یافت که بسیار خوشکار است و با استفاده از ماله های شانه ای به سادگی قابل استفاده می باشند.
نکات مهم در استفاده از چسب کاشی
بسته به نوع و ابعاد کاشی روش استفاده از چسب های کاشی اندکی متفاوت است، ولی به صورت کلی در هنگام استفاده از چسب های کاشی رعایت موارد زیر ضروری به نظر می رسد:
- ۱- سطح زیر کار تا حد امکان تراز و عاری از هر گونه گرد و غبار باشد.
- ۲- پشت کاشی ها را در صورت امکان قبل از استفاده شستشو دهیم تا هیچگونه غباری بر روی کار باقی نماند که در کیفیت کار بی تردید موثر است، در صورت عدم وجود امکانات تمیز کردن پشت کاشی و یا سنگ با یک دستمال مرطوب بسیار مفید خواهد بود.
- ۳- پس از اعمال ماله شانه ای بایستی کاشی در راستای شیارها به تدریج نصب شود تا هوای محبوس بین کاشی و سطح فرصت خروج داشته باشد.
- ۴- پس از قرار دادن کاشی در مکان مناسب در جهت عمود بر شیارها کاشی را به فشار دست اندکی جابجا می کنیم تا سطح کاشی و زیر کار به صورت کامل به چسب آغشته شود.
بیشتر بخوانید: نکات استفاده از چسب کاشی و سرامیک (۷ نکته مهم)