کاربرد چسب بتن ژیکاوا و انواع آن
چسب بتن چیست؟
چسب بتن ماده ای است مایع یا پودری، متشکل از پلیمرها و رزین های مخصوص، جهت چسباندن دو قطعه بتنی (یا غیر بتنی) به یکدیگر، با انعطاف و مقاومت زیاد.
در ادامه برای یک تعریف جامع تر از چسب بتن، همراه ما باشید
تعریف و پیشینه چسب بتن
همانطور که میدانید بتن در یک تعریف ساده عبارتست از ترکیب صحیح آب، سیمان شن و ماسه. این ماده در صنایع مختلفی مثل ساختمان سازی، راهسازی، قطعه سازی و سد سازی و… کاربرد بسیار زیادی دارد.
همواره بتن را مادهای ترد و شکننده با مقاومت فشاری بالا معرفی میکنند. بتن معروفترین گزینه به عنوان جایگزین فولاد در ساختمان سازی و ساخت قطعات یا سگمنتهای صنعتی شناخته میشود. با این حال همواره از شکنندگی و مقاومت کششی پایین این ماده به عنوان نقاط ضعف آن یاد میشود همچنین عدم امکان جوش و یا اتصال قطعات بتنی پس از سخت شدن به یکدیگر یکی دیگر از معایب این ماده میباشد.
اتصال دو قطعه بتنی تا حدی سخت است که اگر در مقطعی بتن ریزی متوقف گردد و پس از سخت شدن، بتن ریزی مقطع ادامه پیدا کند، در محل اتصال بتن قدیم و جدید متخصصین از اصطلاح درز سرد استفاده میکنند و آنرا یک نقص در مقطع محسوب مینمایند زیرا معتقدند که اتصال بتن سخت شده به بتن جدید مورد اطمینان نمیباشد.
در همین راستا یک چسب ساختمانی سازگار با محیط قلیایی بتن و چسبندگی بالا، مورد نیاز صنایع میباشد. امروزه با استفاده از پلیمرها و رزینهای مخصوص محصولاتی تحت عنوان چسب بتن به بازار عرضه شده است. چسب بتن، امکان چسباندن دو قطعه بتنی را با مقاومتی بالا فراهم میکنند و همچنین به علت انعطاف و مقاومت بالا باعث جلوگیری از شکست در محل اتصال میشوند.
عموما چسبهای بتن بصورت مایع و یا پودری عرضه شده و ممکن است چند جزئی یا تک جزئی باشند.
چسبهای بتن امکان چسباندن قطعات غیر بتنی را نیز به بتن فراهم میسازد و به عنوان مثال میتوان یک قطعه فلزی یا چوبی را به بتن متصل نمود به نحوی که اگر این ماده در بتن تازه مدفون میگشت با این قدرت به بتن نمیچسبید.
برخی از نمونههای چسب بتن، قابلیت اختلاط در بتن تازه را داشته و چسبندگی بتن را بهبود میبخشند. یعنی ترکیب این مواد با بتن یا ملات در جهت افزایش انعطاف بتن نیز امکانپذیر است و در صورت حضور یک متخصص این اتفاق عملی میباشد.
انواع چسب بتن
چسب بتن انواع مختلفی دارد و ممکن است بر اساس نیاز پروژه به شکل خاصی تولید گردد. این مواد بر پایه کوپلیمر وینیل استات، پلی وینیل کلراید، بوتیل اکریلات و دیگر مشتقات اکریلیکی هستند؛ اما بطور کلی چسب بتن را بر اساس جنس آن میتوان به سه دسته کلی تقسیم نمود:
۱: چسبهای لاتکس (پلیمری)
۲: چسب های اپوکسی
۳: چسبهای غیر سازهای
۱: چسب بتن بر پایه لاتکس
ساختار شیمیایی چسب بتن لاتکس با مواد دسته پلیمری امولسیونی تهیه میشود. امولسیون به دو مایع که یکی از آنها در دیگری حل شده، ولی ذرات آن قابل تشخیص است، گفته میشود.
لاتکس به صورت خالص و یا ترکیب شده با دیگر مواد قابل استفاده است. لاتکس یک الاستومر است. مواد الاستومتر پس از وارد شدن نیرو تغییر شکل میدهند و در واقع انعطاف بسیار بالایی دارند. خاصیت اصلی این مواد زمانی پدیدار میشود که نیروی وارد بر آنها حذف شود. این مواد عموما بصورت تک جزئی و بصورت مایع ارائه میگردند.
در این دسته از چسبها تمامی پلیمرها و کوپلیمرهای نامبرده جای میگیرند که هرکدام خواص مخصوص بخود را دارند. عموما تولید کنندگان این چسبها با توجه به نیاز مشتریان آنها را تولید نموده و قبل از مصرف کسب مشاوره و استفاده از کارشناس مجرب، لازمه اجرا یک کار صحیح میباشد تا بر اساس کاربرد چسب بتن، محصول مناسب را به شما پیشنهاد دهند.
این چسبها قابلیت اختلاط در بتن تازه را نیز داشته و انواعی از آنها علاوه بر افزایش خاصیت چسبندگی بتن باعث افزایش انعطاف پذیری بتن و همچنین آببند نمودن آن میگردند.
۲: چسب بتن اپوکسی
چسبهای اپوکسی که با نامهایی مثل گروت اپوکسی در بازار شناخته میشوند، چسبهایی هستند بر پایه رزین اپوکسی که قابلیت چسبناندن قطعات بتنی به یکدیگر، قطعات چوبی و فلزی به بتن و حتی کاشت میلگرد در بتن را فراهم میکنند. این مواد نیز در مقابل رطوبت و آفتاب کاملا مقاوم بوده اما قابلیت اختلاط با بتن با شرایط مشابه چسبهای لاتکسی را نداشته و شکنندهتر میباشند.
هرچند که انعطاف و مقاومت این چسبها از خود بتن بسیار بالاتر میباشد. این چسبها معمولا دو جزئی بوده و بصورت مایع عرضه میشوند که یک بخش از آن هاردنر نامیده شده و نقش آن فعال سازی واکنش چسب میباشد که همواره نسبت مناسب اختلاط دو جزء توسط تولید کننده مشخص گردیده است.
۳: چسب بتن غیر سازه ای
و اما دسته سوم چسبهای غیر سازهای میباشند. کاربرد چسب بتن غیر سازه ای عموما برای چسباندن قطعاتی مثل سنگ، کاشی، سنگ مصنوعی، چوب و سرامیک به سطح بتنی می باشد. این چسبها در دو حالت پودری و خمیری ارائه میشوند و طبق عرف جزو دسته چسب بتن قرار نمیگیرند مگر در نصب قطعات غیر سازهای بتنی به سطح دیگر که مقاومت آنها در طراحی سازهای مدنظر نمیباشد.
چسب بتن ژیکالاتکس ژیکاوا | ZhikaLatex
چسب بتن ژیکالاتکس یک محصول بر پایه رزین های اکریلیک استاین و کاملا ضد آب می باشد. با سیمان سازگاری خوبی دارد و باعث افزایش چسبندگی آن می شود.
کاربرد چسب بتن
عموما چسبهای بتن را فقط برای چسباندن دو قطعه بتنی به یکدیگر مناسب میدانند هرچند که این نظر صحیح است اما به غیر از چسباندن دو قطعه بتنی به یکدیگر چسب بتن کاربردهای دیگری نیز دارد.
۱: کاهش مصرف سیمان و افزایش چسبندگی
چسبهای بتن پلیمری یا لاتکس اگر در نسبتهای صحیح در یک طرح اختلاط مناسب اضافه گردد میتواند باعث افزایش چسبندگی بتن شود. این قابلیت کمک میکند تا در ساخت بتنهای ترمیم کننده و یا بتنهایی که بر روی یک کف دیگر قرار میگیرند استفاده گردند. همچنین خاصیت چسبندگی این بتنها باعث میشود مصرف سیمان در برخی موارد کاهش یافته و چسبندگی بتن کماکان ثابت باقی بماند.
۲: افزایش مقاومت کششی و انعطاف پذیری بتن
اضافه کردن برخی از انواع چسب بتنهای پلیمری باعث افزایش مقاومت کششی و انعطافپذیری بتن میگردد که اگر طرح اختلاط مناسبی با ترکیب چسب بتن ساخته شود میتوان از آن در پروژههای ترمیم بتن، ساخت کفهای صنعتی، ساخت مقاطع بتنی مقاوم در برابر لرزش و جاذب انرژی ، ساخت قطعات پیش ساخته بتنی با انعطاف پذیری بالاتر ، ساخت قطعات مقاوم در برابر ضربه و ساخت قطعات مقاوم در برابر انقباض و انبساطهای حرارتی استفاده نمود.
۳: آب بندی و مقاومت در برابر نفوذ آب
برخی از انوع چسبهای بتن با اضافه شدن به طرح مخلوط این قابلیت را دارند تا علاوه بر افزایش چسبندگی بتن آنرا در مقابل نفوذ آب مقاوم کنند. در واقع میتوان با انتخاب چسب بتن مناسب در یک طرح صحیح یک بتن آببند جهت استفاده در دیوارههای استخر ، ساخت مخازن بتنی، دیواره های سد و…
۴: افزایش مقاومت سایشی و ایجاد یکپارچگی در بتن
همچنین با اضافه نمودن انواعی از چسب بتن میتوان مقاومت سایشی بالاتر و یکپارچگی بتن را بدست آورد. ضمنا ترکیب برخی از انواع این چسبها افزایش مقاومت شیمیایی بتن را نیز در پی خواهند داشت. این مزیت در ساخت کفهای صنعتی ، قطعات صنعتی پیشساخته بتنی و صنایع سنگ مصنوعی بسیار کاربردی خواهد بود.
محصولات چسب بتن ژیکاوا و کاربرد هرکدام
شرکت ژیکاوا در دسته چسب های ساختمانی محصولات متنوعی دارد که معرفی و شرح کاربرد برخی از آنها در ادامه توضیح داده می شود
۱: کاربرد چسب بتن ژیکالاتکس
تا به اینجا مشخص شد که معروفترین دسته چسبهای بتن همان چسبهایی هستند که پلیمری میباشند که به چسبهای لاتکس شناخته میشوند. در این دسته ژیکاوا محصول ژیکالاتکس را به بازار عرضه نموده است که بر پایه کوپلیمرهای آکریلیک استایرن میباشد. از مهم ترین کاربرد چسب بتن ژیکالاتکس قابلیت چسباندن قطعات بتنی به یکدیگر و یا چسباندن بهتر ملات جدید بر روی بتن قدیمی می باشد.
ضمنا ترکیب صحیح این محصول با رعایت دوز مصرف مناسب در یک طرح اختلاط طراحی شده توسط کارشناس، میتواند تمامی چهار خاصیتی که در بخش کاربردها مطرح شده را به بتن اضافه نماید. این ماده محلولی امولوسیونی میباشد با رنگ سفید یا متمایل به شیری که تقریبا خنثی بوده و PH در حدود ۷ دارد. بر اساس مواد سازنده این لاتکس این ماده کلر یا مواد خورنده فولاد نداشته و قابلیت استفاده در مجاورت فولاد و یا آرماتور را دارد.
۲: کاربرد چسب بتن ژیکا اپوکسی گروت
در دسته دوم که مربوط به چسبهای اپوکسی میباشد شرکت ژیکاوا محصول ژیکا اپوکسی گروت را به بازار معرفی نموده است که یک محصول سه جزئی بوده که باید طبق دستور العمل پیش از استفاده باهم مخلوط گردد. کاربرد چسب بتن ژیکا اپوکسی گروت کاشت میلگرد می باشد اما در محیطهایی که اطمینان از قدرت چسبندگی دو قطعه بسیار حائز اهمیت میباشد و مقاومت بالاتری مدنظر است این محصول به عنوان چسب بتن نیز مصرف میگردد. ضمنا در محیطهایی که حملات شیمیایی و نفوذ ناپذیری بتن بسیار ویژه مدنظر است این ماده پیشنهاد میگردد.
۳: کاربرد چسب بتن سرامفیکس، ژیکافیکس، ژیکامین و چسب بلوک ژیکاوا
در دسته سوم که در واقع چسبهای غیر سازهای میباشند و در برخی منابع چسبهای کاشی و سرامیک نیز در این دسته قرار میگیرند شرکت ژیکاوا چندین محصول را در سبد خود جای داده است. محصول سرامفیکس یک چسب پودری میباشد که برای استفاده باید با آب مخلوط گردد و جهت چسباندن سرامیک به کف سیمانی میباشد.
همچنین محصول ژیکافیکس نیز یک چسب پودری مشابه سرامفیکس میباشد با این تفاوت که جهت چسباندن کاشی به بدنه استفاده میشود. همچنین از ژیکافیکس میتوان در چسباندن سنگ و سرامیک به بدنه نیز استفاده نمود. این چسب هم قابلیت اتصال کاشی یا سنگ به سطح سیمانی را داشته و هم قابلیت چسباندن کاشی یا سنگ بر روی کاشیهای قدیمی را دارد.
چسب بلوک ژیکاوا نیز از دیگر چسبهای پودری و غیر سازهای این شرکت میباشد که جهت چسباندن بلوک دیواری استفاده میشود.
چسب ژیکامین نیز یک پودر مکمل بوده که با اضافه شدن به مخلوط بتنی یا ملات قدرت چسبندگی آنرا در موارد غیر سازهای بهبود میبخشد، مقاومت در مقابل سیکل ذوب یخبندان را افزایش داده و بصورت کلی این ملات را جهت چسباندن سنگ و سرامیک به نما و یا دیوار داخلی ارتقاء میدهد.
مشاوره و خرید انواع چسب ساختمانی
قبل از خرید از مشاوره رایگان کارشناسان ما بهره مند شوید